- Details
-
Category: Blog
-
Published: 16 March 2018
Daca ne-ati fi intrebat acum 5 ani, unde vom fi azi nu cred ca am fi putut raspunde cat de recunoscatori suntem de toate cele care s-au intamplat pana acum si pe care le-am realizat impreuna. Avem proiecte care continua din 2013 si ne place sa credem ca miile de persoane cu care am intrat in contact in acesti ani iubesc din ce in ce mai mult mersul pe bicicleta. Bicicleta este un mod grozav de a uni OAMENI.
Satisfactiile pe care le-am avut dupa fiecare activitate alaturi de voi au fost completate de recunoasterea muncii noastre la nivel national in noiembrie 2017 atunci cand am primit premiul "Se poate" pentru dezvoltare comunitara prin cicloturism la gala aniversara de 10 ani a programului national Tara lui Andrei. Ne-am bucurat sa reprezentam pe scena alaturi de oameni proactivi si interesanti Iasul, intreaga zona a Moldovei si cicloturismul.
Ioana primind premiul #sepoate din partea OMV Petrom, in cadrul ceremoniei de la Palatul Bragadiru
Dupa 5 ani e important sa subliniem cateva dintre reusitele noastre cele mai importante din fiecare an. Pe scurt, promitem :)
2013:
Proiectul ProBikeAddiction "Cicloturismul ca solutie" a fost declarat castigator in cadrul competitiei nationale Idei din Tara lui Andrei - proiectul continua si astazi si propune descoperirea Romaniei frumoase de langa noi, pe bicicleta prin ture ghidate de cicloturism
Campania umanitara "Prima bicicleta...de Craciun", Editia I, Dagata - 47 de biciclete, din 13 orase pentru copiii care fac naveta pana la scoala si cate 8 kilometri pe zi, din comuna Dagata
-> Citeste aici intreg raportul de activitate din 2013!
2014:
Primul ghid online de trasee cicloturistice din zona Moldovei - contine 10 trasee tematice din zona Iasi-Vaslui + alte 10 variante de traseu, cu date tehnice si obiective ce merita vizitate
Incep cursurile saptamanale de invatat mersul pe bicicleta - proiect realizat in parteneriat cu Decathlon Iasi care continua si astazi. Peste 1500 de ieseni au invatat sa mearga pe bicicleta in 4 ani de cursuri. Deja am dat startul celui de-al cincilea sezon!
Incep atelierele de manevrabilitate si siguranta pe bicicleta din scoli si gradinite, proiect care se va dezvolta ulterior cu sprijinul Fundatiei Comunitare Mures in Academia Velo - proiectul pilot se numeste Aventuri pe bicicleta.
-> Citeste aici intreg raportul de activitate din 2014!
2015:
Am marcat primul traseu de cicloturism din zona Miroslava-Uricani - Portiunea de padure, are aproximativ 6 km si este perfecta pentru practicarea cicloturismului in familie, gradul de dificultate usor, siguranta deplasarii, frumusetea naturii si posibilitatea de a intalni caprioare, iepuri salbatici sau ulii, vor intregi experienta regasirii Iasului dintr-un punct de panorama mai putin cunoscut. Gasesti harta si detalii AICI.
Am inceput cursurile pilot de mecanica de biciclete in cadrul proiectului Siguranta pe biciclete (finantat prin Fundatia Comunitara Iasi). Aceste cursuri s-au dezvoltate datorita feedback-ului important primit de la voi si au acum 2 module: mecanica de acasa (operatiuni de mentenanta pe care le fiecare dintre noi le poate face acasa) si mecanica de supravietuire (acele competente de care avem nevoie pentru a fi in siguranta atunci cand plecam la ture cu bicicleta). In forma actuala, cursurile au loc de 2-3 ori pe an.
Am scris ghidul pentru Siguranta biciclistului.
-> Citeste aici intreg raportul de activitate din 2015!
2016:
Din feburarie 2016, ProBikeAddiction Iasi este membra a Federatiei Biciclistilor din Romania, afiliata la European Cyclists' Federation. Mai mult decat atat, presedintele asociatiei ProBikeAddiction, Ioana Amariutei Popa, a fost aleasa vicepresedinte in board-ul FBR.
ProBikeAddiction a fost desemnat ca exemplu de buna practica la nivel international in cadrul proiectului Tandem Crossover, pentru turele de cicloturism si cursurile de mecanica pentru biciclete. Proiectele noastre au fost evidentiate printre cele din 30 de orase din zona est-europeana.
Incepe colaborarea cu Fundatia Comunitara Mures pentru implementarea proiectului Academia Velo (educatie rutiera pe bicicleta) la Iasi. Participam la Training for trainers. Cristi scrie capitolul de mecanica al ghidului pentru traineri al proiectului Academia Velo.
Siguranta biciclistului - educatie rutiera pe bicicleta pentru copiii din Costuleni si atelier maraton sustinut de Cristi si Alex pentru repararea a peste 20 de biciclete, in doar 3 ore jumatate.
A doua editie a campaniei umanitare Prima bicicleta...de Craciun - donatii in biciclete si lucruri pentru copiii fara posibilitati din comuna Costuleni.
Concursul caritabil "Biciclete zambarete". Peste 50 de copii s-au intrecut pe un circuit de biciclete pentru o cauza nobila. Participand la concurs si-au aratat sustinerea pentru 100 de copii aflati in evidentele Salvati Copiii, donand taxa de participare.
-> Citeste aici intreg raportul de activitate din 2016!
Va invitam sa ne sprijiniti in demersul nostru indreptat spre sanatate, sport, traditii si cultura redirectionand pentru ProBikeAddiction 2% din impozitul pe venit in trei pasi simpli!
2017:
Acesta este afisul prin care am incercat sa sintetizam activitatea noastra atunci cand Ioana a fost selectata sa mearga la un training pentru proiectele Erasmus + in Slovenia. Scopul seminarului a fost cunoasterea indeaproape a programului Erasmus + si stabilirea de parteneriate strategice pentru viitoare proiecte intre cele 5 tari participante: Romania, Portugalia, Belgia, Estonia si Slovenia. Ne-am bucurat ca activitatea noastra a fost considerata ca exemplu de buna practica in ceea ce priveste incurajarea mersului pe bicicleta.
1000 de copii si tineri s-au apropiat de natura si de mersul pe bicicleta
Adevarul este insa ca 2017 a stat sub semnul interactiunii grozave cu aproape 1000 de copii prin cadrul unor activitati in care am promovat siguranta pe bicicleta si am subliniat beneficiile mersului pe bicicleta si a petrecerii de timp de calitate in natura.
Cea mai importanta activitate de acest gen au fost cursurile Academiei Velo desfasurate in 5 scoli iesene si realizate dupa un curriculum acceptat la nivel international. La inceputul anului ne propusesem sa ajungem la 150 de elevi, dar ne bucuram sa anuntam ca ne-am dublat obiectivul initial si astfel peste 300 de elevi au putut participa la cele 2 module ale cursului - teoretic si practic. Aceste cursuri s-au putut desfasura datorita parteneriatului grozav pe care il avem cu colegii de la Fundatia Comunitara Mures.
In cadrul Academiei Velo am realizat si 3 sondaje de opinie importante adresate elevilor, profesorilor si parintilor. Citeste in ACEST ARTICOL de ce beneficiarii proiectului cred importanta desfasurarea de astfel de ore in scoli. Acesta este motivul pentru care speram ca sa putem continua acest program si anul acesta in scolile iesene!
Academia Velo s-a adresat elevilor cu varste de peste 14 ani, adica acelor tineri care potrivit legislatiei din Romania au voie sa pedaleze pe drumurile publice. Noi am adaptat curriculum-ul si pentru elevi mai mici si asa s-a nascut Academia Velo Junior. Beneficiari au fost cei 40 de copii care au participat vara trecuta la cursurile scolii de vara SALT.
In martie, am dat start sezonului de ciclism la Decathlon, tot alaturi de copii. Siguranta si manevrabilitate, veselie si prietenie, circuit de indemanare, copii voiosi, premii si medalii. E greu sa povestim doar in cateva cuvinte cum a fost evenimentul la care au participat peste 70 de copii.
De Ziua Copilului, peste 250 de copii au participat la activitatile organizate de ProBikeAddiction impreuna cu partenerii sai.
Pe 27 mai 2017 am organizat alaturi de Salvati Copiii Iasi concursul caritabil Zambesti, daruiesti. Peste 60 de copii cu varste intre 4 si 18 ani au participat la evenimentul de biciclete organizat pentru un scop nobil - sprijinul a peste 100 de copii aflati in centrele educationale ale organizatiei Salvati Copiii Iasi.
De Ziua Copilului, am organizat impreuna cu prietenii nostri de la Decathlon un eveniment plin de joaca si veselie. Ne-am bucurat sa fim inconjurati de peste 150 de copii de toate varstele. Cu totii au parcurs 2 trasee de manevrabilitate si au participat la jocuri sportive. Ne-am incarcat cu energie pentru un an intreg - puteti si voi sa simtiti bucuria intrand si vizionand FILMUL EVENIMENTULUI!
Am incheiat maratonul nostru de evenimente organizate cu ocazia Zilei Copilului, cu participarea placuta la Șotron. Târg de cărți, jocuri și distracții, pe 3 iunie 2017. Acolo am organizat un atelier de manevrabilitate pentru copiii care au venit cu bicicletele si am vorbit despe mersul pe bicicleta in siguranta.
Ca o urmare fireasca a cursurilor de educatie rutiera pe bicicleta este organizarea de ture de cicloturism pentru tineri si pentru familii cu copii. Cu alte cuvinte, dupa ce invatam, exersam, punem in practica!
Cu elevii Liceului Miron Costin am pedalat intr-o tura speciala - pe sosea, prin padure si....pe apa :)
Una dintre turele noastre preferate de cicloturism este cea de joaca in poiana la Dobrovat. E tura la care copiii si parintii deopotriva redescopera natura si timpul de calitate petrecut impreuna. De data aceasta taticii si-au pus priceperea pentru a construi un pod peste paraul Dobrovat. Altfel cum am fi putut merge la drumetia prin padure care insoteste intodeauna aceasta tura de cicloturism? Vedeti AICI cum a fost!
De fiecare data cand avem ocazia sa vorbim despre natura si ecologie elevilor, spunem prezent. Educatia pronatura inca de pe bancile scolii ni se pare extrem de importanta, de aceea activitatile cu tinerii le-am incheiat printr-o drumetie in cea mai mare poiana a rezervatiei Barnova-Repedea. Prilej minunat de a vorbi despre respectul pe care trebuie sa il acordam naturii si despre a vedea ce putem face pentru a o ocroti. Am vazut toamna in adevaratul sens al cuvantului - cu ceata si soare, culori superbe, padure primitoare. Am vorbit despre protejarea mediului, rezervatii naturale si frumusetile care ne-au inconjurat.
In 2017 am continuat cursurile de invatat mersul pe bicicleta in parteneriat cu Magazinul Decathlon Iasi. In total in cei 4 ani de cand le desfasuram, peste 1500 de persoane, dintre care cel putin jumatate copii, au invatat sa pedaleze.
Pentru a va inscrie la cursurile saptamanale de invatat mersul pe bicicleta, accesati ACEST LINK. Va asteptam cu drag!
Puteti sustine activitatile ProBikeAddiction redirectionand 2% din impozitul pe venit. Pentru a fi mai usor, am precompletat formularul 230. Nu trebuie decat sa il descarcati, sa il completati si sa il depuneti sau sa ni-l trimiteti pentru a-l depune noi. Multumim!
Cursuri practice de mecanica pentru biciclete
Va povesteam ca in 2016 Cristi, mecanicul ProBikeAddiction a avut oportunitatea de a scrie capitolul de mecanica al manualului pentru instructori din cadrul programului Academia Velo al colegilor de la Fundatia Comunitara Targu Mures. In 2017, manualul scris de Tamas Abelovszky de la Bringa Academy din Ungaria a fost editat in limba romana, maghiara, engleza si germana, incluzand capitolul scris de Cristi. Toate notiunile au fost ilustrate prin fotografii profesioniste facute de fotograful Vladimir Dumbrava.
Notiunile din ghid, dar si multe alte informatii, mai ales practice se regasesc in cursul practic de mecanica pe care Cristi in organizeaza periodic si care are doua module - Mecanica de acasa si Mecanica de supravietuire. Detalii despre curs gasesti AICI. Da-ne un semn daca vrei sa participi curand la aceste cursuri, incercam sa organizam cat de curand o noua sesiune speciala ;)
Ture de poveste...povesti de ture
Tura definitorie pentru 2017 a fost cea pe care am organizat-o in muntii Calimani, pe urmele haiducilor. E drept ca si partea de documentare a fost extrem de frumoasa. De fapt ne-am indragostit de acele locuri atat de tare, ca apoi si concediul l-am petrecut tot pe biciclete in Calimani, pe alte trasee, dar despre asta povestim putin mai tarziu.
Tura de cicloturism Pe urmele haiducilor in muntii Calimani aceasta a avut un nivel mediu de dificultate si un nivel maxim de bucurie si descoperire. Fiecare dintre cele trei zile a fost speciala. Nici nu se putea altfel, tinand cont de participantii pe care i-am avut si locurile prin care am fost. Pentru a va bucura de aventura noastre trebuie neaparat sa intrati pe articolul dedicat pentru ca in doar cateva cuvinte ne este foarte greu sa sintetizam. Intra in poveste, AICI!
Explorarea in zona am continuat-o pedaland pe Via Maria Theresa, la peste 2000 de metri pe bicicleta de la Cariera de sulf si pana la Varful Retitis, in familie.
De asemenea, pedaland pe valea Bistritei, am descoperit Raiul dupa fiecare pod suspendat.
O tura speciala a fost prin Iasi. In urma cu 100 de ani Iasul a fost capitala de razboi a Romaniei, de aceea am gandit o tura de cicloturism pentru a vizita cele mai importante cladiri din Iasi, ca insemnatate in timpul primului razboi mondial. Peste 100 de ciclisti au pedalat impreuna cu noi. Detalii despre tura AICI.
Salonul bicicletei 2017
E important sa fim la curent cu ce se intampla in industrie, de aceea ori de cate ori avem ocazia participam la Salonul bicicletei, cea mai mare expozitie de profil din Romania care s-a intins pe 10.000 de mp, in zona pavilioanelor C1, C2 si C3 de la Romexpo. Pe langa biciclete, accesorii si componente am gasit: triciclete, patine, hoverboard-uri, carturi, stridere si modele electrice.
Expozitia era delimitata in trei zone principale - cea pentru distribuitorii de biciclete si componente, cea pentru ONG-uri si promovare turistica a destinatiilor bike friendly si hala pentru activitati sportive. Ne-am clatit ochii cu biciclete varfuri de gama de la Drag, Bianchi sau Merida, am testat biciclete 27 plus si am descoperit biciclete de copii de doar 5 kg de la woom
Bune practici in infrastructura biciclistica - Graz
La inceputul lunii noiembrie 2017 am avut bucuria de studia infrastructura biciclistica din Graz, alaturi de doi buni prieteni Ewa si Roland, urbanisti in orasul austriac. In Graz nu sunt borduri - toate trecerile sunt line, exista piste suficient de late, respectate de pietoni (pe piste sunt chiar si treceri de pietoni), delimitate de strazile pe care circula masini, mergi in deplina siguranta oriunde te-ai deplasa - nu doar in centrul orasului si simti ca fix asa trebuie sa fie.
Pentru a facilita deplasarea de-a lungul raului Mur au fost construite pasaje speciale pentru pietoni si ciclisti. Exista semaforizare speciala pentru pietoni, trafic auto si ciclisti, iar Sonnenfelsplatz este un shared space - acolo masinile, pietonii si biciclistii nu au reguli de respectat in ceea ce priveste deplasarea si primeaza doar respectul si bunul simt.
Pentru inspiratie, va invitam sa cititi intreg articolul documentat cu fotografii AICI.
Implicare in comunitatea locala
Si pentru ca am terminat cu partea de deziderat, ne intoarcem la realitatile noastre. Dupa cum vedeti, prin toate activitatile noastre incercam sa promovam mersul pe bicicleta in siguranta si dezvoltarea ciclismului in zona Iasului, atat ca parte a mobilitatii urbane, cat si ca modalitate de relaxare. Efectele traficului motorizat intens se rasfrang puternic asupra mediului si asupra fiecaruia dintre noi. Iasul se afla in top 3 cele mai poluate orase din Romania, iar dupa unele statistici, chiar in fruntea clasamentului. O certitudine este faptul ca Romania este in procedura de infringement pentru calitatea aerului din Iasi si Brasov. In acest context, incurajarea alegerii transportului alternativ este o solutie cu efecte pe termen lung, beneficiile fiind multiple atat pentru sanatatea iesenilor, cat si a orasului.
In 2017, ProBikeAddiction a participat la mai multe intalniri pe tema implementarii la Iasi a unui sistem de bike-sharing. Bineinteles, ca de fiecare data, in documentul depus la primarie am evidentiat faptul ca sistemul de bike sharing poate fi eficient daca este dublat si de o infrastructura pentru biciclete coerenta care sa sustina siguranta deplasarii cu ajutorul acestui mijloc de transport. Propunerile pentru amplasamentele statiilor de bike-sharing se gasesc in continuare la noi pe site AICI.
In plus, am realizat un chestionar cu privire la oportunitatea unui sistem de biciclete comunitare la Iasi, la care au raspuns 500 de persoane (biciclisti sau nu). Repondentii au declarat ca primele 3 motive pentru care nu aleg bicicleta ca mijloc al mobilitatii urbane sunt : nu am bicicleta, nu ma simt in siguranta sa pedalez (lipsa infrastructurii), este prea multa poluare. Rezultatele complete ale sondajului pot fi consultate in ACEST ARTICOL.
De asemenea, consideram ca cicloturismul trebuie sa faca parte din Strategia de turism a municipiului Iasi si Zonei Metropolitane Iasi, drept pentru care ne-am spus punctul de vedere la intalnirile organizate pe aceasta tema si prin documente oficiale trimise primariei. Pornim insa de la o realitate destul de nefavorabila, tinand cont de punctele de vedere pe care unii dintre reprezentantii administratiei locale le au fata de cicloturism si biciclisti in general. Biciclistii sunt vazuti ca o problema in dezvoltarea turistica a Iasului, de aici am pornit. Din fericire, initiatorii strategiei au cuprins puncte importante in proiect si referitoare la cicloturism si inteleg inportanta acestui tip de turism activ. Documentul se afla in prezent (martie 2018) in dezbatere publica si mai pot fi aduse amendamente si propuneri pe site-ul Primariei.
Unul dintre proiectele pentru dezvoltare comunitara incepute la sfarsitul anului trecut si pe care speram sa il lansam in acest an este amplasarea de rastele de bicicleta sugestive - pe locul unei masini pot fi parcate 10 biciclete. Initiativa a fost prezentata in cadrul intalnirilor CIVICA "Cetatenii conduc" prin care iesenii pot propune proiecte care sa fie adoptate de consilieri locali si sustinute pentru a fi duse la indeplinire. Proiectul nostru este asumat de consilierul local liberal Eduard Boz. Consideram ca rastelele indeplinesc mai multe roluri: functionalitate- pot fi parcate 10 biciclete in siguranta deoarece pot fi securizate atat de cadru cat si de roti. De asemenea acest tip de rastele au impact la nivel simbolic - transmit un mesaj clar - pe locul unei masini pot fi parcate 10 biciclete si de asemenea au impact la nivel social pentru ca pot genera schimbari comportamentale - oamenii se pot simti incurajati sa pedaleze si sa lase masinile acasa atunci cand vad in Iasi aceste locuri pentru parcarea bicicletelor.
Bucuria lui Stefan - autograful lui Danny MacAskill
Pasiunea pentru ciclism l-a facut pe Stefan, cel mai tanar membru ProBikeAddiction, sa descopere filmuletele lui Danny MacAskill de pe youtube. Daca ar putea s-ar uita in fiecare zi, luandu-le pe toate la rand. Aproape zilnic, sufrageria noastra era "decorata" cu un traseu veritabil inspirat din acest video. Nu era prima data cand facea asta, iar pe noi ne bucura ca nu si-a pierdut spiritul ludic si tot ce isi imagineaza prinde forma concreta. Pe bicicleta de jucarie, fireste era Danny. I-am facut cateva fotografii, asa de amuzament.
Apoi mi-am spus ca nu am ce pierde si asa ca m-am hotarat sa il salut pe Danny din partea lui Stefan. Ne-am bucurat enorm cand am primit raspuns de la echipa de PR a sportivului si am fost intrebati daca Stefan s-ar bucura sa primeasca un autograf din partea idolului sau. Cand a ajuns la noi autograful lui Danny, bucuria a fost pe masura. Autograful are locul sau bine stabilit, in dormitorul lui Stefan, langa posterul retro de la muzeul bicicletei din Franta.
Multumim intregii echipe si voua ca ne sunteti alaturi! Start anul 6, ProBikeAddiction!
- Details
-
Hits: 4873