- Details
-
Category: Blog
-
Published: 25 January 2016
Sfarsitul lunii ianuarie este foarte important pentru noi pentru ca e aniversarea ProBikeAddiction. In 2016 facem 3 ani si totul s-a intamplat parca intr-o clipita. A fost un an incarcat cu proiecte care ne-au adus multa bucurie si oameni faini in jurul nostru. Doua proiecte mari au definit 2015 pentru noi - marcarea primului traseu de cicloturism din zona Uricani si demararea cursurilor de mecanica de supravietuire, completate de lansarea ghidului practic de siguranta a biciclistului. Pe langa acestea, am continuat turele ghidate de cicloturism si cursurile de invata mersul pe bicicleta, am participat la un tur al muzeelor literare iesene, la cateva conferinte si am avut parte de o vacanta minunata, pe pedale. Va multumim ca ne sunteti alaturi si va promitem un nou an cu multe ocazii de a ne intalni pe biciclete!
Traseul marcat de cicloturism Tunelul Verde Uricani - Palatul Sturdza Miroslava
Pe 17 ianuarie 2015 noi colindam padurile. O cautam pe cea mai potrivita si mai aproape de Iasi, pe cea mai accesibila si mai frumoasa. Planul era unul indraznet: de a marca un traseu de cicloturism care sa poata fi parcurs chiar si de incepatori sau de familii cu copii. Intentia noastra era de a incuraja cat mai multa lume sa pedaleze si cum prin Iasi nu prea e unde sa faci asta in siguranta mai ales daca esti la inceput, trebuia gasita o solutie. Cautarea nu a fost in zadar - zona Miroslava-Uricani, aflandu-se la doar 8 km de Iasi, cu alte cuvinte la 10 minute de mers cu masina. Munca a fost multa - mai bine de 3 luni ne-a luat sa obtinem toate autorizatiile necesare. Apoi au avut loc consultari, ecologizare, amenajare, marcare, dar si rasplata pe masura. Ne-am dat seama ca suntem inconjurati de oameni minunati (multumim tuturor celor care ne-au ajutat!) si ca putem face fata oricarei provocari. Iata cateva fotografii de la amenajarea si marcarea traseului.
Primul traseu marcat de cicloturism din zona Uricani are aproximativ 14 kilometri si leaga padurea Uricani de Palatul Sturdza Miroslava. Portiunea de padure, are aproximativ 6 km si este perfecta pentru practicarea cicloturismului in familie, gradul de dificultate usor, siguranta deplasarii, frumusetea naturii si posibilitatea de a intalni caprioare, iepuri salbatici sau ulii, vor intregi experienta regasirii Iasului dintr-un punct de panorama mai putin cunoscut. Este un traseu care merita parcurs, mai ales in zilele insorite. Fiind vorba insa despre un itinerariu printr-o rezervatie naturala, incurajam respectarea unor reguli de bun simt prin care sa pastram natura asa cum este - frumoasa si nealterata. Traseul se continua pe sosea pana la Palatul Sturdza, monument istoric de arhitectura nobiliara din secolul al XVIII-lea, care in prezent gazduieste Muzeul de Etnografie si care se afla in incinta curtii Grupului Scolar Agricol "Mihail Kogalniceanu".
Marcarea acestui traseu a avut loc in cadrul proiectului "Descopera Codrii Iasului pe bicicleta", finanțat de TRANSGOR LOGISTIK, prin Fundația Comunitară Iași. La evenimentul de lansare a traseului - din 2 mai 2015 - au participat peste 200 de ciclisti. Jurnalistii de la TVR Iasi au fost alaturi de noi.
Daca vrei sa pregatesti o plimbare pe traseul de cicloturism marcat de noi in zona Uricani, te sfatuim sa citesti toate detaliile - afla mai multe despre padurea - rezervatie naturala si despre monumentul de arhitectura nobiliara accesand acest link.
Mecanica de supravietuire si ghidul practic de siguranta a biciclistului
Mecanica de supravietuire. Asa rezumam in trei cuvinte noua serie de cursuri pe care ProBikeAddiction le-a inceput vara trecuta.. Este vorba despre acele cunostinte de care ai nevoie pentru ca sa fii in siguranta cand mergi pe bicicleta prin trafic sau la o tura lunga - iti vei cunoaste bicicleta indeajuns de bine ca sa observi daca are o problema, sa-i faci reglaje corect sau sa stii cand sa mergi la un mecanic profesionist.
Cursurile de mecanica fac parte din proiectul "Siguranta pe biciclete" care s-a bucurat de generozitatea Cercului de donatori Iasi, care prin Fundatia Comunitara Iasi ne-au asigurat fondurile necesare pentru demararea sa. Cursurile au avut loc la prietenii nostri de la Stup.
In cadrul aceluiasi proiect a aparut si primul ghid practic de siguranta a biciclistului, adaptat realitatilor iesene si care a avut la baza raspunsurile a 134 de ciclisti. Ghidul poate fi vizualizat si descarcat gratuit de aici.
Turul muzeelor literare iesene, pe bicicleta
Tot in luna mai 2015, prietenii nostri de la Muzeul Literaturii Romane ne-au invitat cu ocazia Noptii Europene a Muzeelor la o plimbare cu bicicleta la casele memoriale ale unor dintre cei mai indragiti autori ai copilariei noastre Casa Dosoftei, Casa Memoriala "Otilia Cazimir", Casa "Mihail Sadoveanu", "George Topirceanu" si "Mihai Codreanu". A fost un tur foarte interesant de care ne-am bucurat alaturi de 40 de ciclisti ieseni. Am avut placerea sa ascutam povesti ale vremurilor in care Sadoveanu, Cazimir si Toparceanu au fost contemporani. Masonerie, avere, case ridicate in urma castigarii de premii literare si simplitate, bun gust, cumpatare, toate s-au impletit intr-o lume in care am incercat sa patrundem intr-o seara de mai, pe biciclete. Multumim reprezentantilor Muzeului Literaturii Romane pentru gazduire si tuturor participantilor ca ni s-au alaturat intr-o tura pe biciclete cu adevarat deosebita.
Continuitate - Cursuri de invatat mersul pe bicicleta si Ture ghidate de cicloturism
Proiectele deja incepute au devenit mai puternice. Ne bucuram sa spunem ca dupa anul 2015, sunt peste 400 de persoane care au invatat sa mearga pe bicicleta in cadrul cursurilor noastre saptamanale pe care le organizam in parteneriat cu Magazinul Decathlon. Adulti si copii deopotriva isi descopera echilibrul, curajul si increderea in sine, pentru ca apoi sa ne intalnim cu ei in trafic sau la turele ghidate de cicloturism pe care le organizam si sa petrecem in continuare timp de calitate facand miscare in natura si descoperind unele dintre cele mai frumoase comori traditionale si culturale ale zonei.
Pe timp rece, cursurile de invatat mersul pe bicicleta au loc in sala de sport a Decathlon. Odata cu caldura, insa ne mutam si noi afara. Asa am reusit sa facem in anul care a trecut si miercuri si joi, cate doua grupe pe zi. La aceste cursuri veselia e mare, iar reusita pe masura. La care curs mai mergi stiind ca exista promovabilitate 100%? :) Acesta este un album foto cu cursanti din 2015, iar daca va inspira va anuntam ca din 3 februarie 2016 am reluat pentru al treilea an consecutiv cursurile de invatat mersul pe bicicleta. Toate detaliile despre cursul de invatat mersul pe bicicleta le gasiti accesand acest link.
Pentru ca tot aminteam de ture ghidate de cicloturism, nu se putea sa nu facem cateva si in anul care a trecut - ne-am plimbat cu copiii in gradina cu minuni a domnului Mihaita de la Prisacani si am hoinarit pe urmele lui Sadoveanu in Tara de dincolo de negura, servind de fiecare data o masa traditionala gatita la ceaun si foc de lemne. Promisiunea noastra este ca in acest an vom avea destinatii noi cel putin la fel de atractive cu care va vom tine la curent prin metodele obisnuite - site, facebook si newsletter. Apropo, daca sunteti fan mers pe bicicleta si va apare popup-ul de pe site-ul nostru, nu ezitati sa va inscrieti. Promitem ca nu trimitem spam ci doar informatii interesante despre mers pe bicicleta si evenimentele pe care le organizam.
Turele ghidate de cicloturism sunt mai mult decat plimbari pe bicicleta - sunt experiente de viata pentru ca ne intalnim in cel mai direct mod cu istoria, traditia, natura oamenii si frumusetile locurilor pe care le parcurgem. E important sa amintim ca noi face si ture de cicloturism in familie, in cadrul carora incurajam petrecerea de timp de calitate impreuna cu copiii, facand miscare si descoperind lucruri si locuri noi.
In afara de aspectele organizatorice evidente – identificarea traseului, a gradului de dificultate, contactarea furnizorilor locali de servicii, echipa ProBikeAddiction pune la dispozitie asistenta tehnica care presupune verificarea bicicletelor inainte de plecare si efectuarea de operatiuni de servisare minore in functie de necesitati. La pornirea pe traseu, oferim recomandari legate de siguranta si tehnica pedalatului astfel incat sa nu existe probleme pe parcurs. Totusi, in caz de nevoie asiguram asistenta rutiera. Pe tot parcursul turei filmam si fotografiem astfel incat cu totii sa avem amintiri ale unei aventuri minunate. Si daca tot vorbim de fotografii, iata cateva din turele din acest an!
Conferinte
Promovam mersul pe bicicleta. Stiu am am spus asta, dar o facem si ori de cate ori avem ocazia in conferinte care au legatura cu turismul ecologic si rural, iar ori de cate ori am fost invitati, am raspuns prezent. Unul dintre evenimentele cu participare straina a fost cel din mai 2015 - un workshop dedicat proiectelor inovative si de cooperare din mediul rural, organizat de Fundatia Centrul de Mediere si Securitate Comunitara si Asociaţia Meetjesland Moldavie din Belgia, Provincia Flandra de Est. Ioana a avut onoarea de a prezenta proiectul nostru "Cicloturismul ca solutie" ca exemplu de buna practica La intalnire au fost invitati speciali PAUL GOEMAERE, Preşedintele Asociaţia Meetjesland Moldavia VZW, DIDIER HUYGENS, Director of the department of Agriculture and Rural Policy of the Province of East Flanders si LUC FEUSELS Plattelandscentrum Meetjesland coordinator.
De asemenea, in luna noiembrie a anului 2015 am fost invitati la conferinta "Turism rural - punem tara in valoare". In prezentarea noastra, am pus accentul pe cicloturism ca solutie pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatilor rurale, am demonstrat ca fiecare coltisor al tarii noastre este incredibil de frumos si ca se pot face multe, dar trebuie sa existe implicare. Organizatorii ne-au facut o surpriza foarte frumoasa atunci cand ne-au dat feedback pentru activitatea noastra redactand un articol pe portalul punetarainvaloare.ro - ProBikeAddiction pune tara pe roate - poti citi articolul AICI
Si pentru ca suntem recunoscatori celor care au avut incredere in noi si ne-au sprijinit proiectele, nu puteam lipsi de la workshop-ul de CSR organizat de JCI Iasi care i-a avut drept invitati pe Mona Nicolici - Petrom (finantator prin Tara lui Andrei al proiectului nostru Cicloturismul ca solutie) si Ciprian Paius, directorul Fundatiei Comunitare Iasi, organizatie prin care au fost finantate proiectele din anul 2015 - Traseul marcat de cicloturism si cursurile de mecanica si siguranta a biciclistului.
Suntem bucurosi ca putem participa la astfel de intalniri care nasc intodeauna noi idei si pun bazele unor colaborari pe termen lung.
Vacantaaaa! Cu bicicleta pe Transfagarasan: Cartisoara-Corbeni 95 km
Anul acesta, Cristi (ProBikeAddiction) si-a indeplinit visul de a pedala intre Cartisoara si Corbeni (95 km) - pentru ca in 3 ani pana acum ajunsese pana la Balea Lac. Noi (Ioana si Stefan) i-am fost indeaproape sustinatori, l-am incurajat si am facut fotografii. Pe drum am intalnit mult ciclisti, printre care si un adolescent de 13 ani care ajunsese cu succes la Balea lac. Ne bucuram sa vedem ca spiritul muntelui se regaseste in prietenia cu care ciclistii vorbesc intre ei, desi nu sau vazut niciodata pana atunci, se incurajeaza si isi dau sfaturi. E ceva aparte, ca doar sunt parteneri de drum, pe Transfagarasan. Vezi ce a filmat Cristi de pe bicicleta pe una dintre cele mai spectaculoase catarari si coborari din lume AICI.
Pagina de facebook ProBikeAddiction si site-ul sunt locurile unde ne gasiti cel mai usor, atunci cand nu ne vedem fata in fata. Cat despre a ne cunoaste mai bine, va invitam pe pagina Despre noi, unde veti gasi si aparitiile noastre media. Anul 2016 se anunta a fi un an minunat! Noi asa speram, mai ales ca vom avea numeroase ocazii sa ne vedem la cursuri de invatat mersul pe bicicleta si de mecanica si la ture de cicloturism.
Citeste si despre proiectele noastre din 2013 SI Citeste si despre proiectele noastre din 2014
- Details
-
Hits: 6192