Ne place mult in munti! Tura aceasta a avut un nivel mediu de dificultate si un nivel maxim de bucurie si descoperire. Fiecare dintre cele trei zile a fost speciala. Nici nu se putea altfel, tinand cont de participantii pe care i-am avut si locurile prin care am fost. Inainte sa povestim inauguram rubrica group pics - asa ca sa va faceti o idee!
fosta cariera de sulf - Negoiul Romanesc
Odihna la aproape 2000 de metri
Cu Negoiul Unguresc (2081 m) si Pietrosu Calimani (2102 m) in fundal. Cele mai inalte varfuri din Calimani.
Coborare pe un drum forestier pazit de munti
Tinovul Saru Dornei - un pas spre o alta spatio-temporalitate
Despre Calimani la Centrul de vizitare al Parcului National
Altfel de grup, sau cum a inceput totul
Septembrie, vineri, gata de drum. Am ajuns la Vatra Dornei cu trenul, calatorie care a fost un prilej minunat sa ne cunoastem. Bucuria acestei ture a fost pentru noi si faptul ca au participat si 5 tineri de pana in 18 ani, ceea ce ne face sa intelegem ca cicloturismul este atractiv, indiferent de varsta.
Prima zi am dedicat-o descoperirii satelor de la poalele Calimanilor in drumul nostru spre pensiunea aflata in localitatea aflata la inaltimea cea mai mare din zona, de altfel ultima inainte de maretia muntelui. Gazdele noastre extraordinare ne-au asteptat cu un adevarat ospat.
Urcare, coborare, peisaje, munte, miros de cetina, zmeura, surpriza. Cuvintele cheie a celei de-a doua zile petrecute in Parcul National Calimani. Sa le luam pe rand. Ziua am inceput-o cu verificarea bicicletelor si exersarea franei, cu shimbarea centrului de greutate. Stiam ca in fata ne asteapta coborari pe pietre si nu vroiam sa riscam accidentari.
Asa cum era de asteptat, fiind la munte am urcat pana la aproape 2000 de metri pe biciclete pentru a ne putea bucura de natura, in forma ei cea mai frumoasa. Intreg drumul ne-a stat alaturi Paraul Neagra. Din pacate, in zona simti si un gust amar atunci cand dai ochii cu Negoiul Romanesc, munte ciopartit in perioada 1969-1997, timp in care a functionat exploatarea de sulf din zona, despre care se spune ca era rentabila doar pe hartie. Astazi, dupa ecologizare zona este de o maretie amara. Mai sus de cariera, am urcat sa ii dam binete Pietrosului care ne-a asteptat cu peisaje superbe si abrupturi perfecte pentru...coborat. Cautand orasul pierdut, cel care in vremurile cand exploatarea era activa gazduia peste 8000 de oameni si despre care am aflat apoi ca a fost daramat la ecologizare, am gasit zmeura. Multa si delicioasa, asa cum numai pe munte gasesti.
Surpriza a fost zmeura, dar si drumul forestier Dumitrelu pe care am pedalat la intoarcere, strajuit din toate partile de munti. Coborarea a fost destul de tehnica, pe pietre mari, dar in acelasi timp extraordinar de frumos. Din nou am admirat maretia Pietrosului. A fost o zi intreaga de pedalat pe munte, incheiata la pensiune cu o noua desfatare culinara, jocuri de carti si multa voie buna.
In cea de-a treia zi am vizitat centrul Parcului National Calimani, acolo unde am descoperit date importante despre cum s-au format acesti munti, trasee interesante intr-un mod interesant si interactiv. Au fost exact informatiile de care aveam nevoie pentru a ne face un tablou complet despre acesti munti, dupa ce timp de 2 zile am pedalat strabatandu-i. Centrul ne-a surprins in mod placut, la fel si peisajele din turnul amenajat acolo.
Unul din momentele preferate din tura din Calimani a fost parcurgerea Tinovului Sarul Dornei, aflat peste drum de centrul de vizitare, in satul Neagra Sarului. E o atmosfera aparte in tinov, fiind inconjurati de mult muschi sub forme de movilite, Bumbacarite si fructe de merisoare coapte, delicioase. Intreaga atmosfera creata de natura ne transpunea parca pe un taram ireal, strabatut de poteci de lemn provocatoare pentru mersul pe bicicleta.
La intoarcerea spre tren am parcurs drumuri printre fanete, de-a dreptul peste munte si a fost perfect. Vremea a tinut cu noi in toate cele trei zile cat am fost pe munte, chiar daca in cea de-a treia zi ne-a dat ceva emotii. Partea buna a fost ca furtuna a inceput exact cand am urcat in tren care ne-a purtat pe sub bolta a doua curcubeie care au marcat perfect finalul turei. Pana data viitoare, bucurati-va de pedalat si descoperire!
Albumul foto complet al turei se gaseste AICI.