probikeaddiction iasi ture private de cicloturism


La inceputul lunii noiembrie 2017 am avut bucuria de studia infrastructura biciclistica din Graz, alaturi de doi buni prieteni Ewa si Roland, de la Tandem Crossover (together we can create cities for people). Impatimiti ai mersului pe bicicleta si totodata urbanisti, Ewa si Roland mi-au fost ghizi intr-o lume in care mobilitatea urbana pe bicicleta este ceva firesc.  Toate fotografiile din acest articol document sunt facute de Ewa (multumim!).

 Cele mai recente lucrari la infrastructura pentru bicicleta din Graz au fost finalizate in noiembrie 2017, atunci cand in zona Marburger Kai a fost inaugurata pista ce acum are 4 metri latime, acesta fiind noul standard acceptat. Infrastructura biciclistica a fost construita pe una dintre benzile care pana nu demult era destinata masinilor. Au fost realizate aceste lucrari pentru ca pista de 2 metri care exista pana acum era prea ingusta si punea in pericol ciclistii.probikeaddiction graz infrastructura biciclete

 Despre faptul ca am condus o bicicleta cargo v-am mai spus. Relieful in Graz este relativ plat (daca nu vrei sa urci cu bicicleta pe Schlossberg :) drept pentru care teama mea initiala ca nu ma voi descurca la borduri sau ca imi va fi greu la deal a fost total nejustificata. In primul rand nu sunt borduri - toate trecerile sunt line, exista piste suficient de late, respectate de pietoni (pe piste sunt chiar si treceri de pietoni), delimitate de strazile pe care circula masinimergi in deplina siguranta oriunde te-ai deplasa - nu doar in centrul orasului si simti ca fix asa trebuie sa fie.

probikeaddiction graz piste biciclete 4

Wickenburggasse: una din benzile pentru masini a fost transformata in pista de biciclete cu o latime de 3 metri. In dreapta trotuarul, delimitat

Orasul Graz este traversat de raul Mur. Asa ca este firesc ca una dintre pistele cele mai spectaculoase sa fie tocmai in lungul acestui rau. Ce este interesant insa e ca au fost gasite solutii pentru biciclisti. In dreptul unui pod spre exemplu, unde biciclistii ar fi trebuit sa urce scari si sa coboare in partea cealalta a fost construit un pasaj special pentru pietoni si ciclisti astfel incat sa fie facilitata tranzitia si sa fie asigurata continuitatea deplasarii.

 probikeaddiction graz piste biciclete 5

probikeaddiction graz piste biciclete 6

Portiunea de infrastructura poarta numele celei care a infiintat in Graz, in anul 1893 primul club de femei pe biciclete 

probikeaddiction graz piste biciclete 7

probikeaddiction graz piste biciclete 8

Iesirea din zona se face cu optiuni de deplasare pe piste atat in stanga, cat si in dreapta, in functie de zona in care trebuie sa ajungi. Este asigurata continuitatea.

probikeaddiction graz piste biciclete 9

Respectati si in deplina siguranta! Marcaje biciclistice, spatii delimitate de carosabil si trotuar

probikeaddiction graz piste biciclete 10

probikeaddiction graz piste biciclete 11

Semaforizare pentru pietoni, biciclisti si masini. Sistem inteligent de control al traficului 

Am pedalat apoi prin zona universitatilor si campusurilor universitare. Sonnenfelsplatz este un spatiu special - a shared space. Acolo masinile, pietonii si biciclistii nu au reguli de respectat in ceea ce priveste deplasarea si primeaza doar respectul si bunul simt.  

probikeaddiction graz piste biciclete 14

probikeaddiction graz piste biciclete 12

probikeaddiction graz piste biciclete 13

Aici ma aflam intr-o adevarata incurcatura. Eu asteptam sa treaca masina...ca doar era in dreapta mea...soferul astepta sa trec eu. Roland mi-a explicat ca in zona de shared space, soferii sunt cei care au grija de pietoni si biciclisti, asa ca as fi putut trece fara teama. De altfel, si in realitate eu am fost cea care a trecut, dar dupa ce am stat cateva secunde bune sa ghicesc intentia soferului. La o strada mai incolo, scurta, ingusta si fara vreun marcaj special pentru biciclisti, un alt sofer a stat cu rabdare in spatele nostru pana ce am parcurs zona, fara sa ne claxoneze, fara sa flapseze....Nu e doar infrastructura, e si mentalitatea.

Sunt fericita ca am avut ocazia sa pedalez in Graz. Orasul este superb si abia astept sa revin cu un nou articol despre Graz-ul turistic. Va las cu inca doua fotografii legate de normalitatea biciclistica de acolo.

probikeaddiction graz piste biciclete 16

 Piste de bicicleta care inconjoara si conduc spre cel mai mare parc din Graz

probikeaddiction graz piste biciclete 15

Atmosfera din fata principalei universitati

Seara a fost incheiata minunat cu un concert de jazz intr-un din multele cluburi de profil din localitate. Aici o trupa americana canta cu sufletul.

probikeaddiction graz piste biciclete 17

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI

banner tla 270 w

banner freerider