CICLOTURISM PROBIKEADDICTION CALIMANI


pista biciclete iasi bahlui probikeaddiction8 martie 2015. Prima zi insorita pe anul acesta in care ne-am propus sa facem o plimbare in trei pe biciclete - doi adulti impreuna cu mezinul ProBikeAddiction, Stefan, de 5 ani jumatate. Si pentru ca era dupa-amiaza, ne-am hotarat sa privim apusul pedaland pe pista de biciclete de pe Splai Bahlui.

A fost o adevarata aventura - din pacate nu o spun in sensul bun al cuvantului. Pista inaugurata in septembrie 2010 inlocuieste o portiune de trotuar, loc de promenada pentru iesenii din apropiere si legatura cu cartierul Tudor Vladimirescu, acolo unde se afla unul dintre cele mai mari campusuri studentesti din Iasi. Asa se face ca am folosit claxonul de multe ori. Este exclus sa mergi cu viteza, pentru ca intalnesti mereu grupuri de oameni la fiecare cativa metri.

Azi am intalnit si caini vagabonzi, vreo 3, ceea ce ne-a ascutit simturile o data in plus.

Daca din zona Podu de Piatra, pana in zona Podu-Ros "problema" au fost grupurile de oameni, din Podu-Ros spre cartierul Tudor Vladimirescu apar cu precadere alt gen de surprize - portiuni de pista acoperite cu nisip, cu denivelari de peste 10 cm, cu ingustari ale pistei pana sub 30 de centimetri (ambele sensuri), mormane de materiale de constructii. Cel mai tare pista a fost afectata de lucrarile de regularizare a raului Bahlui, atunci cand zona a avut de suportat greutatea camioanelor si de lucrarile la termoficare din ultima perioada. Numai ca apoi pavelele stricate nu au fost inlocuite, sau au fost montate fara sa se tina cont ca terenul a ramas denivelat si portiunea a ramas cu damburi ingrozitoare....nu mai spunem cu portiuni de pista lipsa, vreo 16 canale (numarate in filmuletul final :) si borduri inalte.

Imi vine in minte o declaratie data acum 5 ani la inaugurarea pistei de biciclete despre care vorbim (declaratie pe care am regasit-o acum in EVZ.ro ) Inginerul Gheorghe Marcu, directorul general al Com – Beton SA, firma care a construit pista spunea: "Este garantată doi ani de zile prin proiect, dar noi garantăm că ţine cel puţin 10 – 15 ani. A fost realizată din pavele pentru că sunt mai rezistente ca asfaltul, iar pavelele pot fi foarte uşor demontate şi montate în altă parte, pe alt traseu".

Cum arata acum pista de biciclete de pe malul stang al Bahluiului puteti vedea si singuri din filmuletul de mai jos.

 Ca informatii contextuale, adaugam ca pista a fost construita prin proiectul Archimedes, ce a primit o finanatare europeana de 850.000 de lei, are o lungime totala de aproape 11 kilometri si strabate zonele Bucsinescu-Pod Tudor Vladimirescu - D. Mangeron - B-dul Chimiei - Splai Bahlui Mal Stang - Aleea Gheorghe Alexa - Splai Bahlui - B-dul Tudor Vladimirescu - Aleea V. Petrescu. Noi am parcurs doar portiunea aflata pe Splai Bahlui mal stang, acolo unde pista masoara 1,20 m pe fiecare dintre cele 2 sensuri de mers. In zona Pod Tudor Vladimirescu - Bucsinescu, latimea pistei scade la 75 cm pe sens de mers.  

Scriem acest articol in contextul in care la Iasi este elaborat Planul de Mobilitate Urbana Durabila care speram sa cuprinda masuri realiste de imbunatatire a mobilitatii urbane realizate prin mers pe jos, mers pe bicicleta sau transport in comun.

redirectioneaza

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI

banner tla 270 w

banner freerider