Proiectele ProBikeAddiction

ProBikeAddiction promoveaza mersul pe bicicleta prin ture ghidate de cicloturism, organizate tematic sau customizate in functie de preferintele grupului. In cadrul proiectului "Cicloturismul ca solutie", castigator al Programului National Idei din Tara lui Andrei am realizat un ghid online de trasee cicloturistice ce poate fi descarcat gratuit. ProBikeAddiction organizeaza cursuri saptamanale de invatat mersul pe bicicleta si ofera consultanta si service biciclete. Siguranta biciclistului e importanta. Citeste ghidul practic pentru siguranta biciclistului si participa la cursurile de mecanica de supravietuire!

Reguli de circulatie pentru ciclisti

Incurajam mersul pe bicicleta atat ca modalitate recreationala de petrecere a timpului, cat si ca o componenta importanta a mobilitatii urbane. Fiti vizibili in trafic, purtati casca si respectati regulile de circulatie. Pentru o reimprospatare a memoriei, am extras cateva dintre cele mai importante idei din Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier. Tinand cont ca in ultima perioada apar din ce in ce mai multe incidente intre ciclisti si soferi, este important sa promovam un comportament civilizat in trafic. Citeste mai multe despre cum poti sa fii in siguranta in trafic.  Vezi articolul aici.


L-am rugat pe Ionut sa scrie cateva cuvinte despre tura organizata de noi pentru sustinerea ciclistilor din Turul Romaniei. Redam mai jos textul sau pentru ca ne place cum a reusit sa surprinda cu umor toate peripetiile prin care au trecut suporterii ieseni pregatiti sa ii incurajeze pe ciclistii profesionisti din Turul Romaniei. Va invit sa cititi un text savuros despre o experienta in care cu siguranta ploaia a avut rolul ei :)

Cu ani în urmă, pe când priveam de la fereastră cum trecea val-vârtej plutonul Turului României, mă întrebam mirat, de ce om fi noi românii așa de neinspirați să organizăm această cursă în același timp cu Turul Franței! Naivitatea mi s-a spulbetat însă progresiv, cu timpul, odată ce am înțeles că există ierarhii, profesioniști și semi-profeșioniști, echipe și bani, interes și infrastructură, Paris și București, Franța și România, Marea Buclă și…Mica Buclă.

ciclism iasi

Ei bine, ca să aflăm și noi pe propria piele puterea comparației și a exemplului, am organizat ieri (grație ProBikeAddiction) o buclă și mai mică, în întâmpinarea plutonului Turului României, care avea să treacă pe lângă Iași, nu departe de oraș, pe șoseaua de centură. La inițiativa amicilor de la ProBikeAddiction-ul deja menționat, am decis să ne întâlnim în piața Palatului Culturii. Nu ne-am adunat prea mulți; ”puțini dar buni, crema!”, după cum spunea unul dintre noi, la plecare. Dintre acești ”puțini dar buni” am rămas rapid cu unul în minus, ritmul nostru ”diabolic” impus pe hârtoapele din oraș făcându-l să renunțe la pluton înainte de a face practic parte din el. Ne-am întregit însă echipa cu alți doi prieteni cicliști, la ieșirea din oraș, acolo de unde am rulat în grup compact sute de kilometri(!), mai exact, vreo patru (km), moment în care unul dintre noi a spart; motiv de miștouri, de amuzament spontan și de pierdut aiurea vremea la poarta casei unuia de avea cîine rău în curte (între noi fie vorba, eu nu am văzut peste gard altceva în afară de câteva găini cotcodăcinde!).

probikeaddicion iasi

În fine, plecăm, și nu peste multă vreme intrăm pe șoseaua de centură; șosea de centură care începe direct cu un ”zid”, o cățărare progresivă, destul de solicitantă, numai bună să te încălzească pentru o a doua cățărare, una și mai abruptă și mai lungă. Ajungem însă cu bine în vârf, cu mici decalaje în grup, taman la fix pentru a prinde primii stropi ai unei ploi anunțate de nori, încă din Iași. Întâmpinați aici de alți amici întru ciclism, ne punem pe așteptat plutonul cel adevărat. Să aștepți o oră, în câmp deschis, pe o ploaie mocănească și sâcâitoare, transpirat și îmbrăcat în hainele acelea subțiri de ciclist nu este cel mai comod lucru din lume. Nimeni nu se gândea însă la aceste neajunsuri întâmplătoare. Lumea se pregătea de fotografii, de aplauze, de urale și de încurajări.

turul romaniei uricani

”Iată-i că se apropie! Sunt vreo 6 evadați din pluton, sprintează pe cățărarea asta pe care eu probabil că mi-aș da sufletul. De la ce echipe or fi? Am auzit că Andrei Nechita a căzut pe un sprint în cățărare și că era și el printre evadați. Acum e la spital. Haide, haide! Haideți băieți, dați la pedală că nu mai este mult! Hai! hai! Vine și plutonul, cu ploaia în spinare; unii cu priviri transfigurate, alții pedalând confortabil, bine pitiți în mijlocul grupului (l-am zărit oare și pe Alex Ciocan acolo, într-un combinezon galben-albastru?). Un alt ciclist, ușor întârziat, merge în trena mașinii de asistență. Păi ce faci dom’le!?”

turul ciclistic al romaniei probikeaddiction

În fine, cicliștii au trecut, caravana de mașini s-a dus și ea, ploaia s-a întețit; plecăm și noi acasă de acum, nu? O luăm la vale pe șoseaua umedă. Frânele devin inutile, ochelarii sunt plini de noroi, hainele sunt ude leoarcă, pantofii sunt murați de-a binelea. Știe careva altceva mai bun de făcut în situația asta decât să pedalezi ca nebunul? Nu cred. Mai lipsea doar ca unul dintre noi să facă pană; chestiune care, desigur, s-a și întâmplat :D .

Ah, să nu uit. De ani de zile de când urmăresc la TV Turul Franței îi văd pe cei din pluton aruncând mereu bidoane pe marginea șoselei. Întotdeauna mi-am dorit să fiu și eu prin zonă, chiar și pe marginea unei râpe, pentru a putea prinde un astfel de suvenir (eventual și pentru a vedea și eu ce beau băieții ăștia dom’le!). Ei bine, astăzi, după ce a trecut plutonul și spiritele s-au liniștit, am zărit pe marginea șoselei un bidon negru lăsat în urmă de către cicliști. M-am îndreptat spre el, l-am privit cu ochi mari și l-am luat. Nu o fi el un bidon al lui Contador sau al lui Nibali, însă nici Pegas sau mai știu eu ce simbol autohton nu e de găsit pe el. Petroli Firenze Wega…normal, italienii ăștia își permit să arunce bidoanele pe drumuri! Înăuntru? Apă chioară.

ionut barliba

PS: Data viitoare, Marea Buclă, Alpe d’Huez? Eh, lasă că e bun și Uricani-ul autohton!

Despre pasiunile lui Ionut pentru ciclism, tenis, snooker, carti, filme...puteti citi pe blogul sau: http://ionutbarliba.wordpress.com. Cat despre noi, va asteptam sa ne bucuram de pedalat impreuna la urmatoarea tura!


 

coperta ghid fata pt site