Ce zi minunata! Nici nu stiu ce ne-a placut mai mult - sa descoperim Iasul pe bicicleta, alaturi de Adevaratii Veloprieteni din Bucuresti sau sa descoperim oameni frumosi alaturi de care ne face mare placere sa pedalam.

Iasul ni s-a aratat in toata splendoarea in aceasta zi speciala pentru romani - 158 de ani de la infaptuirea Unirii Moldovei si Tarii Romanesti sub un singur domnitor - Al. I .Cuza. Aventura pe biciclete a inceput la Gara Mare, monument istoric din secolul XIX a carui fatada este inspirata de Palatul Dogilor din Venetia.

trenul unirii gara iasi probikeaddiction

foto: Alex Boaca si Ioana Roset

Coloana de peste 50 de ciclisti a pedalat spre Piata Unirii unde ne-am prins in hora, intai pe biciclete si apoi dand mana unii cu ceilalti intr-un ritm voios dat de muzica populara moldoveneasca ce se canta pe scena. Interesant este ca in 1859 Hora Unirii a fost jucata pentru prima data in fata hanului lui Petre Bacalu. In acea zona este acum cinematograful Victoria, in fata caruia astazi am jucat si noi, 158 de ani mai tarziu o hora a bucuriei, a romanilor, a unirii.

piata unirii probikeaddiction

foto: Alex Boaca si Ioana Roset

Piata Unirii se afla la intersectia a trei mari artere ale Iasului si este strajuita de cladiri cu poveste - Hotelul Traian costruit la sfarsitul secolului XIX dupa proiectul inginerului francez Gustave Eiffel, palatul Braunstein, aflat la intersectia strazii Cuza-Voda, cu strada Stefan cel Mare si Hotel Unirea, exponent al epocii comuniste ce impresioneaza in continuare prin cei aproape 60 de metri. In mijloc sta de paza statuia impozanta din bronz al lui Al. I. Cuza, emblema de necontestat a Iasului.

ProBikeAddiction Piata Unirii Iasi

foto: Alex Boaca si Ioana Roset

Simbolurile Iasului, cladirile emblematice si locurile impresionante nu au avut cum sa isi faca toate loc in programul nostru de doar cateva ceasuri pana la ora de plecare al prietenilor de la Bucuresti. Asa ca a trebuit ca impreuna sa decidem ce anume mai admiram. Teatrul National a fost urmatorul pe lista noastra, loc de unde numai bine am putut privi spre Catedrala Mitropolitana. Fotografii am facut in fata statuii lui Vasile Alecsandri si ne-am lasat impresionati, unii pentru prima data, de arhitectura a doi titani ai secolului XIX - Fellner si Helmer, cei care au proiectat pe langa cladirea teatrului de la Iasi, peste alte 20 de teatre, printre care si cele din Viena, Praga, Odessa, Zurich sau Berlin.

probikeaddiction teatrul national iasi

foto: Alex Boaca si Ioana Roset

Iasul este orasul celor 7 coline, asa ca trebuia sa urcam macar una dintre acestea. Am ales Copoul si am avut ca obiectiv final teiul lui Eminescu. Dar pana acolo, bicicletele ne-au purtat prin fata Casei de Cultura a Studentilor, am zarit impresionantele coloane ale Bibliotecii Central Universitare si ne-am amintit ca prima universitate din Romania s-a infiintat la Iasi in 1860. In parcul Copou am regasit teiul lui Eminescu, mai batran cu peste 540 de ani decat noi (jumatate de mileniu!).

probikeaddiction copou iasi

foto: Alex Boaca si Iulian Ene

Plimbarea prin targul Iasului s-a finalizat in fata celei mai emblematice cladiri - Palatul Culturii. De acolo, am aruncat o privire si spre biserica Trei Ierarhi, unde isi dorm somnul de veci domnitorii Al. I. Cuza si Dimitrie Cantemir, precum si spre Biserica Sf. Nicolae Domnesc, ctitorie al lui Stefan cel Mare.

ProBikeAddiction Palatul Culturii Iasi

 foto Alex Boaca

Mica Unirea a biciclistilor a fost si un eveniment simbolic in care am demonstrat ca doar IMPREUNA putem sa ne facem auziti si vazuti. Imaginea biciclistilor multi, civilizati in trafic sunt premisele pentru schimbarea legilor intr-un mod favorabil. Evenimentul a fost vizibil la nivel national in mass media. Prietenii de la RECcreativ au realizat de asemenea o filmare marturie a micii uniri a biciclistilor, care poate fi vizualizata aici:   

Pentru ziua minunata de astazi avem de multumit celor peste 30 de ciclisti ieseni care ni s-au alaturat in aceasta aventura, politiei rutiere si jandarmeriei care ne-a oferit suport valoros si CFR Calatori care a facilitat intalnirea ciclistilor ieseni cu cei bucuresteni, asigurand transportul in vagonul dedicat pasionatilor de pedalat din capitala. Va asteptam cu drag de fiecare data sa pedalam impreuna, Adevarati VeloPrieteni!

probikeaddiction mica unire a biciclistilor

foto Iulian Ene

redirectioneaza

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI