Ionut face recenzia unei carti impresionante si realiste - The Secret Race: Inside the Hidden World of the Tour de France: Doping, Cover-ups, and Winning at All Costs, scrisă de Tyler Hamilton împreună cu Daniel Coyle. Va recomandam sa cititi recenzia si cartea . Liber la comentarii!

You keep going. That’s the horrible, beautiful thing about bike racing. You keep going.

Care este primul lucru care vă vine în minte atunci când vă gândiți la Tyler Hamilton? Unii probabil că ar spune imediat, dopaj. Alții ar fi mai specifici și ar striga arătând cu degetul cuvinte precum: trișor și EPO. Unii însă poate că își vor aduce aminte de ceea ce s-a întâmplat cu Tyler la ediția din 2003 a Turului Franței…

 În 2003, stelele păreau că se aliniază în sfârșit pentru Hamilton. Tyler atingea în acel sezon vârful de formă al carierei. Greutatea la care ajunsese era optimă, ”numerele” sale în general erau bune, echipa CSC era puternică și îl susținea ca lider, succesul noului sistem al transfuziilor de sânge era deja verificat; iar rezultatele nu întârziau să apară. La începutul Turului Franței din acel an, Tyler îl învinge pe Lance pentru prima dată într-o etapă de prolog. Și totuși…”The next day, as we accelerated toward the finish of stage 1, I began to feel a sense of possibility. Maybe, finally, this would be the year. Then, a crash. You usually hear a crush before you see it [...] People yelling and screaming in different languages – ”WATCH OUT!” ”SHIT!” – but it’s too late. It’s one of the most awful sounds in the world. [...] As I hit the pavement, my world exploded in stars; I heard a crack. My shoulder. Fuck. I crossed the finish-line with my left arm hanging limb. dead. X-rays confirmed a double-fracture of the collar-bone, a neat V-shaped crack.”

Primul doctor consultat îi confirmă temerile: să continue cursa devenea imposibil. Al doilea doctor? Același răspuns. Al treilea doctor îi dă însă o rază de speranță. Osul fusese ”perfect” fracturat, ceea ce însemna că rămăsese într-o poziție stabilă. Exista așadar o șansă. Tyler decide să își asume riscul. A doua zi, chinul începe încă de la îmbrăcarea tricoului. Cu mișcări contorsionate și dureroase, Tyler reușește să îmbrace combinezonul și să urce pe bicicletă. Mecanicii îi reduc presiunea în roți și îi adaugă 3 staturi de bandă cu gel pe ghidon pentru a mai diminua efectul șocurilor. Doctorul îi aplică o bandă kinetică în jurul umărului pentru a-l stabiliza.”….if you can take the first ten minutes than you can take more. Time stops mattering.” Cu dureri în mușchi (de altfel, salvatoare în încercarea de a uita de cele din umăr) și cu stângere de dinți, Tyler termină în pluton și a două etapă; și rând pe rând, reușește să ducă pe bicicletă etapele din prima săptămână a Turului Franței.

 Tyler Hamilton ProBikeAddictionAdevăratele teste însă abia începeau. Etapele cu adevărat grele, cele de munte, erau încă în față. Capacitatea de a îndura a lui Tyler avea să fie cu adevărat pusă la încercare abia pe munte. Ajutat și de cele trei transfuzii de sânge programate de-a lungul turului (prima la început, ultimele două decalate și efectuate mai devreme în timpul cursei, din cauza accidentării), Tyler se menține în plutonul fruntaș atât pe Alpe d’Huez, cât și în etapa a 15-a cu final pe Luz Ardiden (etapa celebră în care Mayo și Armstrong cad pe șosea).

Notă: Hamilton descrie primele 10-20 de secunde ale cățărării de pe Alpe d’Huez din acel an ca fiind expresia cea mai clară a efectelor dopajului. De observat acolo felul în care cei de la U.S. Postal accelerează brutal, scuturându-și adversarii, inclusiv pe Tyler. În mod normal, Tyler nu ar mai fi reușit să revină în grupul fruntaș. Însă, datorită transfuziei de sânge efectuate cu câteva zile în urmă Hamilton revine. 5 bătăi mai mult pe minut ale inimii, 20 de wați în plus și Hamilton e înapoi lângă Lance și ceilalți. Am identificat și eu aici acel moment descris de Hamilton (la 1.22.15). Ceva mai devreme se poate vedea accelerarea incredibilă a lui Heras.

You are destroying the Tour de France. Tyler, Tyler, Tyler, you are so strong. They will not catch you.

Dacă până în etapa a 15-a Tyler reușește să supraviețuiască în cursă, în etapa a 16-a americanul reușește cu adevărat ceva absolut incredibil având în vedere starea sa fizică. Evadând devreme în cursă, cu 96 de km înainte de finish, singur și aflat în fața cățărării de pe Col Bagargui, Hamilton câștigă prima sa etapă în Turul Franței. Cu toate neajunsurile și ghinioanele de până atunci, Tyler se arată invincibil în acea zi; în pofida efortului depus în spatele său, în pluton, de către echipele rivale. Dacă la începutul zilei Hamilton era undeva la 9 minute în spatele lui Lance, victoria de etapă îl apropie de podiumul clasamentului general.

Tyler Hamilton ProBikeAddictionSigur că orice act de eroism poate fi pus la îndoială în ciclism datorită eternei umbre a dopajului ce planează asupra acestui sport. Nu știu dacă este potrivit să minimalizăm absolut orice fel de realizare din acea vreme a ciclismului. Până la urmă, să nu uităm un efect determinant al dopajului: EPO și transfuziile de sânge nu fac decât să îți ”ofere” posibilitatea de a îndura, de a suferi mai mult. Efortul, durerea și uzura fizică se intensifică și, ca întotdeauna, terminarea cursei devine o problemă de voință. În tot cazul, de la un anumit punct, ceea ce se întâmplă în ciclism devine o chestiune de alegere, mai exact de alegere a unghiului din care accepți să înțelegi anumite realități. Eu, cel puțin în acest caz, aleg explicația, perspectiva și cuvintele lui Tyler: ” You can talk all you want about the blood bags and the Edgar (EPO); you can call me a cheater and a doper until the cows come home. But the fact remains that in a race where everybody had equal opportunity, I took a chance and I pushed myself as hard as I could, and when the day was over I finished first. As I approached the line, I slowed so Bjarne could pull up next to me, and we linked hands in victory. The press called it the longest and most courageous breakaway in Tour history. A few riders grumbled about my being ”extraterrestrial”, but I didn’t care. A few days later, Lance went on to win the Tour narrowly over Ullrich and Vino; thanks to my breakaway, I placed fourth in the overall, my best-ever finish. I wasn’t quite on the podium. But I could definitely see it from where I was standing.”

Tyler Hamilton ProBikeAddictionDupă acel Tur al Franței, Tyler își reziliază contractul cu CSC din cauza unor neînțelegeri de strategie în cadrul echipei (Riis își dorea un sistem cu doi lideri de echipă, Tyler și Sastre). La 33 de ani, Hamilton semnează cu Phonak. Planul era simplu: încă doi ani de contract, cu un 2004 în care urma să-și arunce toate atuurile în joc…”then cash in our chips and go home”. Dintr-un anumit punct de vedere, poate că cel mai potrivit ar fi fost ca Hamilton să-și încheie carierea de ciclist profesionist chiar după acel Tur al Franței din 2003…

Un fragment dintr-un film realizat în timpul Turul Franței, film pentru care Hamilton semnase un contract în 2003.

Victoria lui Tyler din etapa a 16-a a Turului Franței din 2003.

 Primele sase părți ale recenziei le găsiți aici: I - intrand in joc, II - apartinand de pluton, III - Introducere in dopaj, IV - Lance, V - Turul renasterii,VI-Sangele castigator, VII-Schimbari.

 

 

redirectioneaza

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI

banner tla 270 w

banner freerider