- Details
-
Category: Blog
-
Published: 18 March 2019
Pe Radu l-am cunoscut prin intermediul postarilor pe care le face pe blogul sau. El este primul roman care a traversat cele 2 continente americane de la nord, la sud - ceea ce in cateva cifre se traduce in 3 ani si 3 luni de pedalat, peste 34.000 de km parcursi prin 24 de tari. Aflati in plina documentare pentru ture noi de cicloturism, ne-am luat doza de inspiratie de luni - Radu Paltineanu a fost prezent la Iasi pe 18 martie 2019, la invitatia reprezentantilor Facultatii de Geografie. Experienta sa este extrem de interesanta si de aceea consideram important sa redam aici o parte din chestiunile care ne-au atras atentia pentru a incuraja mersul pe bicicleta in ture de cicloturism. Pentru (re)(auto)descoperire.
Cicloturismul nu are focus principal pe statistici sau performanta, ci pe experienta de viata - experienta reprezinta de fapt bogatia cu care ramai. Ne-a uns la suflet aceasta afirmatie deoarece noi spunem intodeauna ca turele de cicloturism nu trebuie sa fie plimbari din punctul A catre punctul B, ci mai curand experiente de viata. De aceea, veti gasi pe blogul lui Radu mai multe intamplari interesante din expeditia sa: intalnirea cu ursul grizzly, paradisul de la Cascada Angel, discutia despre fericire avuta cu un fost presedinte al Uruguay-ului.
Imparte tura pe etape, gandeste-te la puncte tangibile. Nu suna prea bine sa iti dai seama ca in prima zi ai parcurs doar 55 de kilometri din cei 24.000 de kilometri propusi...Radu a plecat initial la drum avand in plan o expeditie de 9 luni si 24.000 de kilometri, dar a parcurs de fapt 34.550 kilometri in 3 ani si 3 luni.
Logistica e importanta - bicicleta trebuie sa fie de partea ta intr-o astfel de calatorie. Un sfat avizat si notiuni de mecanica ajuta intodeauna, mai ales in calatoriile solitare. Radu povesteste ca l-au tinut cauciucurile aproape 6000 de kilometri, dupa care penele erau la ordinea zilei. La un moment dat a fost nevoit sa astepte o luna o furca noua, pentru ca cea cu care a plecat la drum s-a rupt.
Trebuie sa fii inventiv in ceea ce priveste cazarea. Presupunand ca nu te gandesti la o expeditie in care dispui de fonduri sa dormi in fiecare noapte la hotel, e bine sa conservi din energie si sa gasesti si alte solutii decat a monta si demonta cortul in fiecare zi. Bonus, daca mai prinzi si o iarna apriga asa cum i s-a intamplat lui Radu in America. Noroc cu oficiile postale americane deschise si noaptea, care i-au asigurat lumina, caldura, practic un oarecare confort. In America de Sud a beneficiat si de bunatatea unor politisti care i-au oferit cazare in una dintre celulele libere.
Iarna pe traseu - e recomandabil ca traseul zilnic propus sa nu fie parcurs intr-o singura etapa, ci sa fie facute pauze de incalzire si reincarcare a bateriilor. - Nu faceam distante fabuloase. Mergeam cam 80 de kilometri pe zi, iar temperatura cea mai joasa la care am pedalat a fost in jur de minus 10 grade.
Pregateste-te mental de neprevazut. Iarna nu a fost neaparat cea mai mare provocare - Am impins la bicicleta 45 de kilometri prin noroi.
Fii deschis Diferenta intre un program extrem de strict si planificat si o expeditie in mare masura spontana este ca in cea a doua varianta ai parte de aventuri la care nu te astepti - de exemplu o cazare de lux.
sursa foto: Facebook Radu Paltineanu, Carretera Austral - Ruta 7, Chile
O astfel de calatorie reprezinta intodeauna un exemplu, inspira si motiveaza. Pregateste-te sa iti faci prieteni. Pentru ca ti se vor alatura pe drum in cele mai neasteptate momente. Asa cum au facut-o spre exemplu 2 cicloturisti din Republica Moldova, stabiliti in Canada.
Oamenii - calatoriile lungi pe bicicleta se intampla datorita oamenilor - cei pe care ii cunosti in locurile prin care treci, cei care te sustin de acasa prin donatii, cei de la care inveti, cei care te primesc cu bunatate, cei care pedaleaza alaturi de tine. Sa iti iei ramas bun de la oamenii pe care ii intalnesti nu e niciodata usor, dar este firesc. "Aceasta calatorie a inceput cu un good-bye. Sunt oameni care raman in viata ta si altii care se petrec. Mereu intalnesti si alti oameni. Imi place sa stau de vorba cu oamenii sa le aflu povestile.
Pregatirea fizica - corpul omenesc este extrem de maleabil - depinde cu ce il inveti. Eu l-am invatat cu mersul pe bicicleta.
Fericirea - Trebuie sa gasiti ceea ce pentru voi inseamna fericirea deplina. Trebuie sa va urmati visele. Sa nu lasati anumiti parametri sa va retina si sa aveti curajul sa va aruncati in necunoscut. Sa va lasati purtati de intreaga experienta.
Intoarcerea acasa. Daca stai mult timp izolat de comunitate, ti se face dor. Sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont si sa nu exagerezi cu nimic. Emotional , interrelational vorbind. Atunci cand dupa o curba a inceput sa se vada releul din Ushuaia, mi-au dat lacrimile. Era punctul final al acestei calatorii.
Just do it. Nu este sloganul binecunoscut din advertising, ci indemnul lui Radu. "Daca planifici prea atent, iti pui pea multe intrebari risti sa iti taie din avant. Primul pas e intodeauna cel mai greu. La fel mi se intampla si mie dupa o pauza"
Speram ca acest articol sa va inspire sa descoperiti pe bicicleta cat mai mult din locurile frumoase care va inconjoara, fie ele aproape sau indepartate. Noi promitem ca anul acesta vom avea ture noi inedite, asa ca ramaneti pe aproape.
- Details
-
Hits: 3802