probikeaddiction iasi ture private de cicloturism


Imi place sa calatoresc - sa descopar locuri, oameni, povesti, iar muntele imi curge prin vene. De peste 70 de ani, membrii familiei mele fac drumetii pe munte. Asa se face ca avem fotografii din anii '60, cateva chiar speciale.

Acest text a fost scris de Ioana, cofondator ProBikeAddiction si ilustrat cu fotografii din arhiva proprie. Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor.

Prima amintire pe care o am e de prin '86 cand urcam, la 3 ani, cu rucsacul in spate pe Deia. Deia si Tomnatic (Campulung Moldovenesc) sunt muntii copilariei mele. Eu nu am avut bunici la tara, asa ca am mers cu bunicii si parintii in fiecare an la munte. Stateam si cate o luna - doua saptamani cu parintii, se producea "schimbul de tura", veneau bunicii alte doua saptamani si eu ramaneam pe loc. Acolo aveam prieteni dragi pe care ii revedeam in fiecare vara si loc de joaca cat vezi cu ochii. Din spatele casei unde stateam in gazda intram direct in padure si daca urcam cam 20 de minute ajungeam intr-o poiana la capatul careia nu am ajuns niciodata, plina cu flori de unde se vedeau Pietrele Doamnei. Aproape in fiecare zi mergeam pe malul paraului. Acolo mama gatea, iar ciupercile culese din padure dadeau tocanitei un gust de imi lasa si acum gura apa numai cand imi amintesc. Eu faceam baraje de tot felul pe parau. Mai mici, mai adanci, unele numai bune de scaldat.

probikeaddiction munte anii 90 campulung moldovenesc

1986-1993, Campulung Moldovenesc

In acest sfarsit de saptamana am cautat in fotografiile familiei pentru ca stiam ca de la strabunici si pana acum nu a fost membru al familiei mele care sa nu indrageasca muntele. Povestile de la munte le auzisem de multe ori, dar parca niciodata nu mi-am luat timp pe indelete sa ma uit la cele doua sertare pline de fotografii. Asa se face ca am dat peste cateva fotografii marturie - precum barajul Bicaz aflat in constructie, in fundal, vechile cabane din Ciucas, Ceahlau (Izvorul Muntelui, Durau, Fantanele) sau Rodnei (Puzdra), caiace pe Lacul Rosu sau cicloturism in Bucegi, in 1970.

probikeaddiction cicloturism bucegi babele anii 70 munte1

1971, Bucegi, Babele

probikeaddiction cicloturism bucegi anii 70 fotografii document

1971, Bucegi

probikeaddiction bucegi cicloturism anii 70 fotografii document

1971, Predeal

probikeaddiction baraj bicaz constructie anii 60 munte

1960, Bicaz - in spate se poate zari barajul Bicaz in constructie

probikeaddiction cabana dochia anii 70 fotografii document

1978, Cabana Dochia, Ceahlau

probikeaddiction cabana fantanele munte cicloturism ceahlau anii 70

1978, Cabana Fantanele, Ceahlau

probikeaddiction cabana izvorul muntelui ceahlau anii 80 fotografii document

1978, Cabana Izvorul Muntelui, Ceahlau

probikeaddiction ceahlau anii 70 munte fotografii document

1978, Ceahlau

probikeaddiction cabana durau ceahlau anii 70 fotografii document

1963, Cabana Durau

probikeaddiction cabana puzdrele rodnei anii 70 fotografii document

1968, Cabana Puzdra, Muntii Rodnei

probikeaddiction cabana puzdrele rodnei munti anii 70 fotografii document

1968, Cabana Puzdra, Muntii Rodnei

probikeaddiction varful toaca anii 60 ceahlau fotografii document

1963, vf. Toaca, Ceahlau

probikeaddiction lacul rosu munte fotografii document

1966, cu caiacele pe Lacul Rosu

Ai mei povestesc cum era o adevarata aventura sa ajungi pe munte. De exemplu, ca sa urci pe Ceahlau luai mai intai trenul pana in Bicaz, apoi cu vaporul pana in apropiere de Comuna Ceahlau, ori Buhalnita ori Izvorul Alb, in functie de cum iti planificai drumetia. Cateodata existau legaturi cu autobuze, alte ori mergeau kilometri buni pe jos. Cortul era de baza, insa si cabanele sau localnicii sareau in ajutorul turistilor pasionati de aer curat si frumos. La cabane erau doar priciuri, wc-ul era in curte, iar spalatul la izvor. "Cabanierul de la Dochia era Matasa, un om dintr-o bucata care de multe ori era mai vesel asa...Intr-un an cand am ajuns acolo, pe la inceputul anilor '70, din ce imi amintesc, nu avea nimic de mancare, insa ne-a pus camara la dispozitie. Acolo am gasit faina si tot ce trebuia si am facut un cuptor intreg de paine. Cand mai pe seara au venit si alti turisti, era un miros de coptura in cabana ... am mancat cu totii din paine si cu ce am mai gasit prin camara si nu a mai trebuit sa platim niciun ban", isi aminteste mama.

probikeaddiction ciucas anii 80 munte

1980, Ciucas

probikeaddiction ciucas munte fotografii marturii

1980, Ciucas, parintii mei

probikeaddiction practica geologie fotografii marturii anii 80 munte

1980, Cormoaia, mama in practica la Facultatea de Geografie si Geologie

Iubirea pentru munte mi-am pastrat-o si am transmis-o mai departe. Maria, la doua luni a mers cu noi deja in Calimani, iar Stefan (9 ani) a urcat in Fagaras, Ceahlau, Calimani, Rarau, Rodnei, muntii Vrancei, a Dobrogei si inca pot continua. El a mers chiar si pe Deia si a facut cicloturism la peste 2000 de metri. In drumetii pe jos sau cu bicicletele, respectam muntele si cautam linistea. Ne bucuram de peisaje, descoperim Raiul sau ne reintoarcem atrasi iar si iar de locuri de poveste si oameni frumosi.

probikeaddiction calimani 12 apostoli tinov 1

2017, Calimani, spre 12 Apostoli

probikeaddiction calimani 12 apostoli tinov 2

2017, Calimani, spre 12 Apostoli

probikeaddiction cicloturism calimani pietrosul retitis via maria theresia 6

2017, Calimani, spre vf Retitis

probikeaddiction calimani tinovul saru dornei

2018, Calimani, Tinovul Saru Dornei

E randul tau! Spune-ne in comentarii tu cand te-ai indragostit de munte si ce fel de drumetii iti plac. Iar daca vrei si copiii tai sa se indragosteasca de munte, pregateste-le o tabara speciala - #MTBfun, in Calimani, in iulie 2019.

Acest text a fost scris de Ioana, cofondator ProBikeAddiction si ilustrat cu fotografii din arhiva proprie. Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor.

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI

banner tla 270 w

banner freerider