probikeaddiction iasi ture private de cicloturism


Timp de doua zile, Iasul a gazduit Golden Runner – Road Grand Prix, competitie de ciclism nationala cu doua manse MTB - 15 iunie si sosea - 16 iunie , care a adunat la start peste 200 de participanti, atat amatori, cat si profesionisti. Este prima competitie de aceasta anvergura din Moldova la care au participat ciclisti din Romania si din Republica Moldova. Competitia Golden Runner a fost organizata de Kartezian Events, rezultatele ciclistilor din weekend fiind disponibile pe site-ul official.

Inedit este ca cel mai experimentat ciclist, in vasta de 63 de ani, a participat la ambele manse, la proba de MTB clasandu-se pe un onorabil loc II, la tura lunga (2x33 km) – este vorba despre Cezar Jipa, de la BikersTeam Bucuresti.

Etapa de sosea s-a inscris in turneul de concursuri Road Grand Prix organizate de ciclistul Alex Ciocan, in trei orase din Romania: Cluj, Iasi si Ploiesti.

Noi (ProBikeAddiction) am oferit suportul tehnic al Golden Runner-Road Grand Prix, asa incat, nu am ratat ocazia sa ii luam un scurt interviu ciclistului si comentatorului sportiv Alex Ciocan.

1011697 255841547891644 1365920491 nPBA: De unde ti-a venit ideea pentru Road Grand Prix si de ce este necesar un astfel de concurs in Romania? (sursa foto: Facebook Road Grand Prix, Valentin Dontov)

A.C. : Ideea nu era greu sa imi vina pentru ca sunt in ciclism de cand ma stiu si imi parea putin rau ca ciclismul de sosea a ramas in urma ciclismului de mountain bike. Sincer, sper sa urmeze aceeasi cale ascendenta ca si MTB-ul , dar totusi sa nu dureze atat de mult. Are deja o strada facuta de mountain bike si sper sa urce din doua in doua trepte, nu sa o mai ia pas cu pas.

PBA: Sa fie traficul o problema pentru ciclismul de sosea?

A.C.: Normal ca este una dintre principalele probleme, doar suntem in Romania. Cu toate astea, eu locuiesc in Bucuresti. Bucurestiul este cel mai groaznic oras din punct de vedere al circulatiei si observ ca lumea de acolo s-a obisnuit cu noi. Daca acolo lumea a reusit sa se obisnuieasca cu noi, cred ca in orice alt oras ar trebui sa se intample acelasi lucru.

PBA: Ce zona din Romania crezi ca este cea mai avansata din punct de vedere a ciclismului?

A.C.: Transilvania, mijlocul tarii – Brasov, Sibiu, pe acolo. Lumea e cu cativa ani inaintea noastra, inaintea celorlalti si e mult mai deschisa, nu numai in a-si cumpara biciclete, ci si in a accepta acest trend. Bineinteles si Bucurestiul, numai ca acolo se cam calca in picioare toate – si masini , biciclete, fum.

PBA: De evoluat, cum evoluam – ca ciclismul sa fie un sport recunoscut si practicat mai mult in Romania?

A.C.: In Romania nimic nu e bine pus la punct. Doar n-o fi tocmai in biking. Eu cred ca trebuie atacat acest fenomen din toate partile pentru ca nu ai cum sa faci o ordine in minte si in pasi. Trebuie sa ai evenimente, trebuie sa ai investitii, trebuie sa cauti sponsori, trebuie sa te chinui sa rezisti de pe o zi pe alta si la un moment dat se vor lega toate undeva sus acolo.

1016609 255841137891685 1323840055 nPBA: Ce parere ai de participarea in cadrul aceluiasi eveniment atat a amatorilor, cat si a profesionistilor? (sursa foto: Facebook Road Grand Prix, Valentin Dontov)

A.C.: Eu cred ca important este sa fii pe bicicleta. Pe urma se va cerne sita. Concursul de azi de aici din Iasi (n.r. Golden Runner – Road Grand Prix, sosea 16 iunie 2013) strange laolalta amatori si profesionisti . Sunt convins ca sunt diferente mari de valoare, doar ca e mai bine asa. Nu suntem foarte multi –cam o suta la start. Pe traseul din Copou de 4 km si un pic eu zic ca e un numar foarte frumos de concurenti. Daca am fi impartit profesionistii care sunt 20-25 si restul amatori, ar fi iesit o cursa frumoasa, cea de amatori, dar o cursa searbada, cea de profesionisti. Asa eu cred ca si profesionistii au nevoie de amatori, ca sa vada ca sunt oameni bolnavi de bicicleta, dar si amatorii, de profesionisti ca sa aiba niste repere si ca sa aiba dupa cine sa traga.

PBA: Care e cea mai importanta victorie pentru tine?

A.C.: Fiecare victorie are frumusetea ei. E raspunsul standard, dar adevarat pentru ca o data castigi ca te simti bine, o data castigi ca iti convine traseul, o data te simti rau si totusi castigi. De exemplu ieri la concursul de MTB (n.r. Golden Runner , 15 iunie 2013, in padurea Barnova) a fost groaznic de greu. Eu am facut traseul, s-a stricat in doua zile cum nu mi-a venit sa cred si eram super oboist nu credeam ca o sa pot sa termin cursa si uite ca pana la urma am reusit sa castig. Nu asta conteaza…conteaza ca am participat toti si ca a fost frumos.

PBA: In final, raspunde-mi te rog de ce trebuie sa te apuci de ciclism?

A.C.: In general trebuie sa te apuci de un sport. De ce imi place mie ciclismul? Sau de ce e bun ciclismul? Pentru ca e un sport care in primul rand nu iti omoara articulatiile absolut deloc si te mentine super sanatos. In general ciclismul este sportul care este cel mai benefic pentru circulatie si daca vrei sa arati suplu. Apoi sunt foarte multe concursuri, poti sa vezi foartem multe locuri…deja pentru majoritatea amatorilor a devenit un stil de viata. Se intreaba: noi unde mergem week-endul viitor?  

Vezi cum a fost la concurs - consulta cele doua galerii foto by ProBikeAddiction: Ziua 1 - proba de MTB; Ziua 2 - proba de sosea.


 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI

banner tla 270 w

banner freerider